Сол – факти

Има много интересни факти за солта. Така например в Абисиния в продължение на векове солта е била разменна монета и основна валута.

Салар де Уюни, най-голямото пресъхнало солено езеро в света, с размер от 4000 квадратни мили в Боливия, става огледално, когато има тънък слой вода върху неговата повърхност.

Тази отразяваща способност го прави много полезен инструмент при калибровката на научно оборудване от Космоса.

Солта е толкова важна за човешкия организъм, че ако се изпие много голямо количество вода, то тя ще измие солта и може да се получи летална хипонатриемия.

Употребата на прекалено голямо количество сол може да бъде дори смъртоносно. За да се стигне до фатален край, е достатъчен приемът на 1 грам сол на 1 килограм тегло.

Често имено този начин бил използван за ритуално самоубийство в Китай, особено сред елита, тъй като солта в онези времена била много скъпо удоволствие.

Морската сол с високо качество съдържа голямо количество важни минерали за организма. Най-добрата морска сол трябва да е леко влажна. През средните векове солта била толкова скъпа, че дори я наричали бяло злато.

В Геранд, Франция солта се събира по начина, по който това е правено от древните келти, които използвали плетени кошници, през които се прецеждала морската вода.

Съществува много разпространена заблуда, че римските войници получавали заплатата си в сол, от тук произлиза и английската дума за заплащане – Salary.

Това обаче не е истина, на войниците се плащало с обикновени пари. Връзката със солта вероятно е възникнала, защото войниците покривали със сол пътищата, които водели към Рим.

Натриевият хлорид се образува при взаимодействието на метален натрий с газообразен хлор. Това е единственото полезно изкопаемо, което постоянно се използва от хората за ядене.

Само 6 процента от цялата добивана сол се използва за хранителни цели, още 17 процента често се използват за борба със заледяването по улиците и пътищата през зимния период.

Каква е тайната на морската сол?

 

Морската сол е естествен продукт, в който няма добавени по изкуствен начин съставки. В съдържанието й влизат много минерали и над 100 химични елемента. Тя влияе благоприятно върху човешкия организъм при редовна употреба. Морската сол оказва благоприятен ефект при проблеми с кръвното налягане, като го нормализира. Мускулните спазми, също ще изчезнат, ако се обърнете към този природен продукт. Сърдечният ритъм и кръвната захар, също влизат в норма при използване на морска сол.

При редовна употреба на това естествено средство, защитните сили на организма значително се увеличават, а простудните заболявания се повлияват прекрасно. Морската сол въздейства отлично на проблеми с носа и дори при астма. Тя спомага за изчистването на белия дроб от храчки, което води до улеснено дишане.

Друго полезно качество на морската сол е и укрепването на костите, благодарение на широкия състав от минерали и най-вече калций.

Морската сол се използва още и за подмладяване на кожата от Античността.  Благодарение на нейното използване, кожата става сияйна и нежна. Борбата с целулита може да бъде спечелена с този чудодеен продукт. При нежно ексфолиране на тялото и редовната практика, този неприятен проблем изчезва.

Полезни за кожата и цялостното състояние на организма са и ваните с морска сол. Условието за успех обаче е, процедурите да се изпълняват поне 15 дни без прекъсване и топлите вани да продължават мининум 30 минути.

И завършваме с идея за един домашен ексфолиант, който ще направи кожата ви сияеща и значително подмладена – 1 чаша ситна морска сол, 1 чаена лъжичка ароматно масло от лавандула или пачули и 2 чаени лъжички зехтин. Изпълнявайте нашата рецепта и ще се радвате на страхотна кожа!

14 неща за солта, които не знаем

 

Солите са химични съединения, които са съставени от йони, свързани помежду си с йонни връзки

Солта е една от тези подправки, без които не можем (или можем, но ястията са по-вкусни с нея). Но има свойства, за които може и да не сте подозирали.

Ето някои от тях:

1. Лесно почистете камината

Когато сте готови да се оттеглите през нощта, но огънят в огнището все още гори или тлее, потушете пламъците със сол. Огънят ще изгори по-бързо и ще си имате работа с по-малко сажди, отколкото ако го оставите да изгасне сам. Почистването също е по-лесно, защото благодарение на солта, пепелта и остатъка се събират по-бързо.

2. Почистете изгорялото мляко

Загорялото мляко е доста трудно за отстраняване. Солта, обаче, прави премахването му много по-лесно. Намокрете изгорения тиган или тенджера и поръсете със сол. Изчакайте около 10 минути и изтъркайте. Солта поглъща и миризмата от загорялото мляко.

3. Изчистване на остатък от цветя във ваза

Щом веднъж вашият красив букет е повехнал и дойде време да го изхвърлите, ще забележите, че на дъното на вазата остава зеленикав слой. За да се отървете от него използвайте сол. Натъркайте зацапаното място със сол, след което измийте с вода и сапун. Ако ръката ви не се побира вътре, напълнете вазата със силен разтвор от сол и вода, разклатете я или измийте с четка и я изплакнете.

4. Дайте на метлите дълъг живот

Новата сламена метла ще се запази по-дълго време, ако се накисва в кофа с топла солена вода. След около 20 минути я извадете и я оставете да изсъхне.

5. Почистете мазните железни тигани

Мазнините се отстраняват много трудно от железните тигани, защото не се разтварят във вода. Решете проблема като поръсите тигана със сол, преди да го измиете. Така ще се абсорбира голяма част от мазнината. Почистете и измийте, както обикновено.

6. Освежете дъските за рязане

След като измиете дъските за рязане със сапун и вода, изтъркайте ги с влажна кърпа, потопена в сол. Така, те ще бъдат по-леки и по-ярки на цвят.

7.Премахнете петната от изпотяване

Солта е тайната, с която можем да се отървем от онези жълти петна от изпотяване върху тениските и блузите. Разтворете 4 супени лъжици сол в 1 литър топла вода. Търкайте дрехата с разтвора, докато петното изчезне.

8. Почистете петната от чай и кафе

Чаят и кафето оставят петна от чашите по мебелите. Можете лесно да ги почистите като изтъркате петното с гъба, предварително поръсена със сол. Ако петното не се маха, смесете равни количества бял оцет и сол и продължете упражнението.

9. Облекчете болката от ужилване

Ако ви ужили нещо веднага намокрете мястото и покрийте със сол. Това ще намали болката и подуването. Разбира се, ако сте алергични към ужилвания трябва незабавно да получите медицинска помощ.

10. Защитете прозорците от замръзване

Както може би знаете, солта значително намалява температурата, при която ледът замръзва. Може да използвате това, за да предпазите прозорците у дома от замръзване, като ги избършете с гъба, потопена в солена вода и ги оставите да изсъхнат.

11. Премахнете неприятната миризма от обувките

Обувките от плат, могат да бъдат наистина миризливи, особено ако ги носите без чорапи през лятото. За да премахнете лошата миризма и да попиете влагата е хубаво от време на време да поръсвате малко сол в обувките си.

12. Почистете мазните петна от килима

За да премахнете мазните петна от килима (или от друга текстилна повърхност) добавете 1 част сол към 4 части спирт и започнете да търкате усилено върху петното, като внимавате търкането да става по посока на естествения растеж на мъха/косъма/влакното.

13. Ускорете времето за готвене

Бързате? Добавете щипка или две сол в кипящата вода, в която сте сложили храната. Това повишава температурата на кипене на водата и така храната изисква по-малко време за готвене.

12. Тествайте свежестта на яйцата

Съмнявате се, че яйцата са пресни? Добавете 2 супени лъжици сол и една чаша вода и внимателно поставете яйцето в чашата. Ако е прясно, ще потъне, а старото ще плува.

13. Запазете салатата свежа

Ще приготвяте зелена салата преди вечеря? Посолете салатата веднага щом я приготвите и тя ще остане свежа в продължение на няколко часа.

14. Запазете млякото прясно

Добавете щипка сол в картонената кутия с мляко, за да се запази свежо по-дълго време. Може да направите това и със сметаната.

И др.